Välkommen till Eksjö kommun

Illustration över nya bostäder i Äppellunden på Nannylundsområdet. Beräknas vara klart 2024.

Illustration över nya bostäder i Äppellunden på Nannylundsområdet som beräknas vara klart 2024.

LYSSNA

Nya bostadsområden

Eksjö kommun fortsätter att växa. Här kan du läsa om nya bostads­områden som är påbörjade och planeras i Eksjö. Tomter för småhusbebyggelse finns i alla kommunens tätorter.

Nya bostadsområden i Eksjö stad och dess närområde

Centralt i Eksjö – Almen

I kvarteret Almen, bredvid Lunden, planerar Eksjöbostäder AB att bygga ett flerbostadshus i tre våningsplan. Målet är att byggnaden ska kunna börja byggas i slutet av 2024 eller i början av 2025. Läs mer om bostadsområdet Almen på Eksjöbostäders webbplats.

Orrhaga – Hajen

I centrala stadsdelen Orrhaga bygger Eksjöbostäder AB en blandning mellan en- och tvåplanshus längs Orrhagavägen. Husen som byggs är äganderätter, vilket innebär att när de är färdigställda kommer de säljas. Läs mer om bostadsområdet Hajen i Orrhaga på Eksjöbostäders webbplats.

Kvarnarp – Ängsviolen

Det nya bostadsområdet ligger i Kvarnarp vid Roluffs väg i Eksjö tätort. Exploateras av Eksjö kommun, Hjältevads hus AB och Vallsjöhus.

Kvarnarp – Trädgårdsstaden

En ny stadsdel växer fram i södra Eksjö i anslutning till Kvarnarpasjön. En ny förskola har byggts och flera bostäder är under uppförande. I den nya stadsdelen väntas blandad bebyggelse i form av bland annat villor, flerbostadshus och radhus. Exploateras succesivt av Eksjö kommun och andra aktörer.

Itolvområdet – Sjöhagen

Området ligger nordost om Itolv-området i Eksjö tätort och exploateras av Itolv AB.

Nannylund – Äppellunden

Eksjös nya stadsdel är under utveckling. Området ligger i Nannylund i västra Eksjö. Den första etappen består av enplans- och flervåningshyreshus, som byggs av Eksjöhus. Förväntad färdigställande och inflyttning planeras till sommaren 2024.

Söder om Eksjö – Linneberg

Området ligger cirka 5 kilometer söder om Eksjö stad och öster om Långanäsasjön utmed vägen mot Långanäsaskolan. Privat exploatering.

Lediga tomter i kommunen

Ska du bygga hus? Tomter för småhusbebyggelse finns i alla kommunens tätorter.

Lediga tomter i Eksjö kommun

Markanvisning och exploateringsavtal

En markanvisning är en överenskommelse mellan kommunen och en exploatör. Det ger exploatören ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om köp av ett visst markområde för bebyggande.

Till skillnad från markanvisningsavtal är ett exploateringsavtal ett avtal mellan en kommun och en exploatör när marken inte ägs av kommunen. I exploateringsavtalet regleras ansvarsförhållanden och hur frågor som rör genomförandet av en detaljplan ska hanteras.

Eksjö kommun har tagit fram riktlinjer för markanvisning och exploaterings­avtal. Se riktlinjerna nedan:

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Eksjö kommun antogs av kommunfullmäktige 2016. Riktlinjerna innehåller kommunens utgångspunkter för överlåtelser och upplåtelser av markområden för bebyggelse, handläggningsrutiner och villkor för markanvisning samt principer för markprissättning.

Utdrag ur riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Eksjö kommun redovisas nedan:

Riktlinjer för markanvisning

Enligt lagen ska riktlinjerna innehålla kommunens utgångspunkter och mål för överlåtelser eller upplåtelser av markområden för bebyggelse, handläggningsrutiner och grundläggande villkor för markanvisningar samt principer för markprissättning. I övrigt är riktlinjernas innehåll inte närmare reglerat. Det innebär att det finns stort utrymme för kommunen att avgöra hur detaljerade riktlinjerna ska vara.

Om kommunen inte genomför några markanvisningar är man inte skyldig att anta riktlinjer.

Ofta är markanvisning kopplad till genomförandet av en detaljplan. Vanligtvis sker markanvisning i planprocessens inledande fas. Att detaljplanen vinner laga kraft blir en förutsättning för att försäljning eller upplåtelse av mark ska kunna genomföras.

Det övergripande syftet med kravet på riktlinjer är att skapa transparens och ökad tydlighet i byggprocessens inledande skede i de fall kommunägd mark ska säljas eller upplåtas för bebyggelse. För alla potentiella byggherrar ska det vara tydligt vad som kan förväntas av kommunen i form av handläggning och beslut.

Riktlinjerna är vägledande, inte bindande, vare sig för kommunen eller för exploatörer. I regeringens proposition framhålls dock att kommunen förväntas följa de riktlinjer som beslutats.

Utgångspunkter och mål
Med utgångspunkter och mål avses framför allt principer för fördelning av kostnader och intäkter för genomförande av detaljplaner samt andra förhållanden som har betydelse för bedömningen av konsekvenserna av att ingå ett avtal om försäljning eller upplåtelse av mark.

Handläggningsrutiner och grundläggande villkor
Detta avser hur kommunen hanterar inkomna intresseanmälningar och förslag från byggherrar, hur beslutsgången ser ut i sådana ärenden, vilka krav som ställs på intresseanmälan samt bedömningsgrunder vid utvärdering av förslag. Dessutom avses även kommunens mål om handläggningstider för olika beslut.

Prissättning av mark
Som nämnts ovan är det i princip förbjudet enligt kommunallagen och statsstödsreglerna att sälja mark till underpris. Riktlinjerna ska innehålla principer för markprissättning och kommunen ska säkerställa att mark inte försäljs under marknadspriset.

Försäljning av mark ska antingen föregås av öppet anbudsförfarande där det ekonomiskt mest fördelaktiga budet väljs, eller en oberoende expertvärdering som genomfrös före försäljning. Principen är alltså att mark överlåts till sitt marknadsvärde. Detta värde påverkas dock av vilka krav kommunen ställer för sin försäljning, exempelvis vem som ska vara huvudman för allmän platsmark med mera.

Riktlinjer för exploateringsavtal

Kommunen ska genom riktlinjerna ta ställning till utgångspunkter och mål för exploateringsavtal. Detta innefattar översiktligt

  • Under vilka förhållanden och inom vilka geografiskt avgränsade områden som kommunen avser att ingå exploateringsavtal
  • de övergripande principerna för vilka åtgärder och kostnader som kommunen avser att få täckning för och på vilka grunder det ska ske
  • på vilket sätt kommunen tidsmässigt och formellt avser att bereda frågan om exploateringsavtal
  • andra kommunala önskemål som kommunen avser att reglera i exploateringsavtal och som kan vara av betydelse för byggherrar och fastighetsägare att veta om, så att de kan bedöma konsekvenserna av framtida planläggning.

Förhållanden och geografiska områden för exploateringsavtal Exploateringsavtal behöver i stort sett alltid ingås när en detaljplan ska genomföras avseende mark som kommunen inte äger eller där kommunen inte är huvudman för gator och allmän platsmark.

Av riktlinjerna bör framgå att kommunen avser att ingå exploateringsavtal i varje geografiskt område när det krävs för att säkerställa genomförandet av en detaljplan.

Övergripande principer för åtgärder och kostnader
Någon redogörelse för hur avgifter ska regleras i det enskilda fallet hör inte hemma i riktlinjerna.

Av riktlinjerna bör framgå

  • principen för kostnadsfördelning mellan parterna vid planläggning liksom vid projektering och utbyggnad av allmän platsmark samt vatten och avlopp
  • fördelningen av kostnader för ett helt område vid etappvis utbyggnad med flera detaljplaner inom ett sammanhängande område
  • kommunens krav på utformning och standard på gator, vägar och annan allmän platsmark
  • kommunens krav på andra åtgärder för att kunna bygga ut ett område, till exempel bulleråtgärder, sanering, arkeologiska utredningar)
  • krav på säkerhet i form av pant, bankgaranti, borgen med mera
  • om kommunen har för avsikt att utarbeta gestaltningsprinciper som kopplas till plangenomförandet
  • att den nämnd som har ansvar för att ingå exploateringsavtal får frångå riktlinjerna om det finns särskilda skäl.

Tidsmässig och formell beredning
Vanligtvis pågår avtalsförhandlingar parallellt med planprocessen och exploateringsavtal godkänns i anslutning till att detaljplan antas.

Inför samråd ska det av planbeskrivning framgå om kommunen avser att ingå exploateringsavtal, dess huvudsakliga innehåll och konsekvenser.

Av riktlinjerna bör framgå

  • att kommunen avser att inleda avtalsförhandlingar om exploateringsavtal och att kommunen senast inför plansamråd ska redovisa avtalets huvudsakliga innehåll
  • att förhandlingar om exploateringsavtal ska vara slutförda inför antagande av detaljplan, samt
  • att parterna ska kunna teckna avtal i samband med att detaljplanen antas.

Planerade och pågående markanvisningar

Här samlar vi de projekt som är planerade eller som pågår just nu. Vill du anmäla ett intresse om markanvisning kontakta samhallsbyggnad@eksjo.se

Planerade markanvisnignar

  • Just nu har vi inga planerade markanvisningar

Pågående markanvisningar

  • Just nu har vi inga pågående markanvisningar

Avslutade markanvisningar

  • Markanvisning för del av Trädgårdsstaden avslutades 2023-12-31.

Eksjö kommun genomför även byggprojekt i stadsmiljön. Mer information om stadsmiljöprojekten

Kontakt

Samhällsbyggnadssektorn

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

samhallsbyggnad@eksjo.se

Sidan senast uppdaterad:

Nya bostadsområden i Eksjö kommun

Eksjö kommun fortsätter att växa. Här kan du läsa om nya bostadsområden som är påbörjade och planeras i Eksjö. Tomter för småhusbebyggelse finns i alla kommunens tätorter.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Samma tider som ovan.

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.