Välkommen till Eksjö kommun

Kvinna har möte med två personer
LYSSNA

Starta företag

Vad kul att du funderar på att starta företag i Eksjö kommun! Det finns många fördelar med att starta eget och vara egenföretagare. Inte minst att du kommer bli din egen chef och får jobba med något du valt själv.

Ibland kan vägen från idé till lönsamt företag kännas lång och krokig. Men oroa dig inte för det! Vår personal på näringslivsenheten hjälper dig gärna i alla steg och förenklar vägen till att bli egen företagare. Här kan du läsa mer om vad som gäller för den bransch du vill starta företag i?

Starta eget-kurs

Under starta eget-kvällarna får du kunskapen, inspirationen och verktygen du behöver för att kunna ta steget från idé till registrerat företag.

Två gånger om året genomförs starta eget-kursen. Flera föreläsare kommer under 6 onsdagskvällar att inspirera, ge dig tips och råd samt kunskap inom olika ämnen du behöver ha koll på när du kickar i gång ditt företag. Välkommen att guidas genom de viktigaste delarna för hur du praktiskt arbetar med att starta och driva eget. Kursen är perfekt tillfälle att skapa ett kontaktnät med både näringsliv och andra nyföretagare.

Frågor: Marthina Knutsson, telefon 0381-362 71

Kursinnehåll och föreläsare

  • Ditt och företagets varumärke – Atheragram Ledarskap
  • Affärsidé och affärsplan – Science Park
  • Juridik och lagar/avtal – Advokatfirman Glimstedt
  • Hållbarhet – Science Park
  • Hur registrerar man sitt företag på Verksamt.se? – Skatteverket
  • Företagsformer, de olika skatteformerna, preliminärskatt och moms – Skatteverket
  • Marknadsföring, hemsidor, annonsering och sociala medier – 5 Punkter
  • Försäljning och vikten av samarbeten och nätverk – Hotel Ullinge & Eksjö kommun
  • Konceptutveckling – Koru Media
  • Bank, försäkringar och lån – Swedbank
  • Bokföring, budget, kalkylering, redovisning, revision – baks & co
  • Tillstånd, regler & tillsyn – Eksjö kommun
  • Vikten av nätverkande – Eksjö.nu
  • Finansiering, lån, bidrag – Almi
  • Inspiration, tips och målsättning – Eksjö Stadshotell.

Från idé till affärsidé

Målet med företagande är ofta individuellt. Oavsett vilka ambitioner du har när du ska starta eget, är att forma din egna affärsidé det allra första du bör göra. Det är din affärsidé som gör just dig och ditt företag unikt och det är affärsidén som ska få dina kunder att köpa dina varor och tjänster.

Affärsidén är en beskrivning av vad företaget ska arbeta med, företagets mål och hur företaget ska uppnå sina mål. Det finns de som hellre har sin affärsidé i huvudet än på papper, men när man blir fler som ska sträva mot samma mål är en affärsidé mycket mer konkret om den är nedtecknad på ett papper.

Ta dig igenom dessa frågor för att få mer grepp om det företag du vill starta och få fram din affärsidé:

  • Varför vill jag starta företag?
  • Vad är det konkreta problemet på marknaden?
  • Vad kan du erbjuda för att lösa det?
  • Vem är din kund och hur når du den?
  • Hur stor är marknaden?
  • På vilket sätt tar man bäst betalt och hur mycket?
  • När och hur behöver jag starta företaget?
  • Hur gör jag mitt företag hållbart?

Vill du har hjälp att ta dig vidare?

Då kan du kontakta vår affärsutvecklare Marthina Knutsson på Science Park.
Telefon 0381-362 71 eller e-post marthina.knutsson@eksjo.se 

Låt oss tillsammans gå från gissning till – nu vet vi!

Utveckla din affärsidé

När din idé börjar bli en affärsidé är det dags att fundera på om det finns ekonomiska förutsättningar att driva verksamheten.

  • Finns det en tillräckligt stor marknad för företaget att verka på?
  • Är lönsamheten tillräcklig för att täcka kostnaderna?

Då ska man gå vidare att utveckla en affärsmodell, komplettera teamet, titta på hur du ska finansiera verksamheten och allt annat som du behöver lösa för att nå framgång i ditt företagande.

Ekonomi

Hur vet man om lönsamheten är tillräcklig? Lönsamheten avser själva vinsten företaget gör, vilket är en grundförutsättning för att ett företag ska kunna överleva. Det vill säga att intäkterna överstiger kostnaderna på sikt. I början och vid uppstart kan kostnaderna och investeringar vara större än intäkterna, men på sikt måste alltid det kunderna betelar överstiga kostnaderna.

Företagets kostnader delas upp i fasta kostnader och rörliga kostnader. De fasta kostnaderna är just fasta och återkommande, exempelvis hyror och administration. De rörliga är sådana som blir större ju mer du är verksam, exempelvis inköp av varor eller löner till de som utför tjänster.

Starta eget-kurser

Det finns även flera Starta eget-kurser och Affärsutvecklingsprogram för dig som potentiell eller befintlig nyföretagare hos Science Park Jönköping. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta affärsutvecklare Marthina Knutsson vid intresse eller om du vill veta mer om Science Park och programmen.
Telefon 0381-362 71 eller e-post marthina.knutsson@eksjo.se

Registrera ditt företag

Nedan finns några av de viktigaste sakerna att tänka på när du kommit till delen att starta upp ditt företag.

Bolagsformer

Närbild av en hand som håller i en penna och skriver.

Med en företagsidé och en rättvisande ekonomisk kalkyl är det dags att välja vilken typ av företag du ska verka i.

Enskild firma eller enskild näringsverksamhet som det även kallas, är en företagsform som drivs av en ensam privatperson som ägare. Det är en bra företagsform när du exempelvis har en annan anställning vid sidan av, börjar i liten skala eller inte planerar göra några större investeringar. Det är ingen egen juridisk person, och du och firman har gemensam ekonomi.

Aktiebolag är en företagsform som bildas av en eller flera grundare, och är en juridisk person. Aktiebolag är en populär företagsform bland Sveriges företagare. En av fördelarna är att bolaget är en egen juridisk person, vilket innebär att ägarna inte är personligt ansvariga för bolagets ekonomi. Att starta ett aktiebolag kräver ett startkapital på 25 000 kronor, och kan startas av en enskild eller flera personer tillsammans.

Handelsbolag ägs och drivs av minst två fysiska eller juridiska personer. Handelsbolaget i sig är en egen juridisk person. Det finns inget krav på startkapital, vilket innebär att den ekonomiska tröskeln för att starta ett handelsbolag är låg. Varje ägare är personligt ansvarig inför företagets ekonomi. Handelsbolag är en friare företagsform jämfört med exempelvis aktiebolag.

Vill du har hjälp med att välja bolagsform?

Då kan du kontakta vår affärsutvecklare Marthina Knutsson, Science Park.
Telefon 0381-362 71 eller e-post marthina.knutsson@eksjo.se

Bolagsnamn och varumärke

Bolagsnamn måste du registrera hos Bolagsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. när du startar aktiebolag. Du får då ett organisationsnummer tilldelat och därefter registrerar du bolaget för F-skatt. Rätt till bolagsnamnet gäller hela landet.

Startar du en enskild firma kan du välja att betala 900 kronor och ha ett skydd, det vill säga ensamrätt, för ditt bolagsnamn i länet där du är registrerad, men det finns inget krav på detta.

Varumärken registrerar du hos Patent- och registreringsverket (PRV) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och handlar om att du skyddar mer än bara ett namn, till exempel din logotyp.

F-skattsedel

Som ett körkort för företagare

Att ha F-skattsedel innebär att du är ansvarig för att betala skatter och avgifter för din verksamhet.

Om du har annan anställning också

Om ditt nya företag är en enskild näringsverksamhet och du också kommer att ha inkomst från en anställning ska du ansöka om en FA-skattsedel. Om du har både F- och A-skattsedel måste du även meddela dina uppdrags­givare skriftligen när du använder F-skattsedeln i ett uppdrag.

Driva ditt företag

close up. handshake business people at the Desk . concept of partnership

Grattis till ditt nystartade företag!

Här hittar du information om vad du kan behöva tänka på när du väl startat upp ditt företag och ska börja driva det.

Ekonomi

Två dokument med stapeldiagram och linjediagramsom visas

Det är viktigt för alla företagare att ha väldigt bra koll på ekonomin, man har exempelvis en skyldighet att bokföra.

Betalsätt

Du måste såklart kunna ta betalt när dina kunder har hittat sina varor. Det finns flera olika sätt att ta betalt på när du driver butik, exempelvis Swish eller ta emot betalkort. Om du erbjuder flera olika sätt för kunderna att betala på finns det chans att du kan sälja till fler. Se till att hitta en lösning som passar just dig och din verksamhet.

Bokföring

Alla affärshändelser i företaget ska bokföras enligt bokföringslagen och det ska göras löpande. Affärshändelser är allt som påverkar ekonomin i verksamheten, en förändring eller åtgärd som ger en intäkt eller blir en kostnad. Exempelvis är betalning av löner en affärshändelse. Eller in- och utbetalningar om du köper något eller någon köper av dig.

Affärshändelser dokumenteras genom exempelvis fakturor, kvitton, kontoutdrag och andra underlag som innehåller information om affärshändelsen. Enligt bokföringslagen måste du arkivera din bokföring i sju år. Du kan läsa mer om ekonomi och bokföring på verksamt.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Betala skatt

Det första du behöver ha när det kommer till företagsskatt är ett skattekonto hos skatteverket. Beroende på vilken typ av företag du har skiljer sig beskattningen åt.

Moms

Företag som köper produkter och tjänster av andra företag får dra av ingående moms och kvitta mot sin utgående moms. Men om företaget köper något av en privatperson får man inte dra av någon moms.

Skatt för aktiebolag

Om du har ett aktiebolag ska du under året betala F-skatt. Det är en preliminär skatt som beräknas av skatteverket. Skattebeloppet är detsamma varje månad och baseras på en beräkning av företagets slutgiltiga skatt gjord av skatteverket. Eftersom det är en uppskattning kan du efter årets slut behöva betala kvarskatt eller få skatt tillbaka.

Skatt för enskild firma

Med enskild firma görs det inte någon skillnad mellan företagets ekonomi och den privata ekonomin. Samma sak gäller i normala även när det kommer till skatt för den enskilda firman.

Tänk på att

Privatpersoner som utför en tjänst kan ses som en anställd. Då kan det köpande företaget behöva betala arbetsgivaravgifter utöver vad tjänsten kostade. Kolla upp vad som gäller för dig.

Marknadsföring

För att nå sina kunder och målgrupp så behöver man arbeta med marknadsföring både i börjande och löpande.

Målgrupper

Du behöver fundera på vilken eller vilka som är din/dina målgrupper. Hur når jag dem bäst? I vilka kanaler håller de till och vad för sorts marknadsföring som passar dem? Vill du nå ungdomar så behöver du finnas på deras plattformar, medan vill du nå större företag är det helt andra forum det handlar om.

Olika former av marknadsföring

Det finns flera olika sätt att marknadsföra på, både gratis och genom att betala. Du kan exempelvis lägga upp annonser på Facebook och Instagram, eller sprida starten eller öppningen i någon tidning. Varför inte en egen webbplats som beskriver vad just du kan erbjuda och varför man ska anlita dig.

Ta tillfället i akt när du är ny

Det flesta är intresserade av när nya företag lanseras på marknaden och vad som händer i kommunen. Passa på att göra marknadsföringsinsatser när du startar upp ditt företag. Exempelvis genom annons i tidningar eller på sociala medier. Varför inte ringa din lokala tidning och se om de skulle vilja skriva om din företagsstart, man vet aldrig!

Marknadsföring i Eksjö kommun

För att marknadsföra dina varor eller tjänster på offentlig plats finns det en del regler att förhålla sig till. Läs mer under Använda kommunens mark för exempelvis skyltar och affischering. Du kan också läsa mer om vad som gäller din bransch under Starta eget – Branscher.

Tänk på marknadsföringslagen

När du ska marknadsföra dina produkter är marknadsföringslagen den centrala lagen som styr hur du får marknadsföra dig. Syftet med lagen är att motverka vilseledande och aggressiv marknadsföring och gäller all form av marknadsföring. Läs mer om marknadsföringslagen. Länk till annan webbplats.

Läs mer om marknadsföring på verksamt.se Länk till annan webbplats..

Tillstånd och anmälan

Bild: En hand som skriver

Som ny företagare kommer det dyka upp många frågor längs vägen. Vilka lagar och regler måste man ta hänsyn till? Vem ska man kontakta? Var finns ledig mark och lokaler?

För dessa frågor beror det oftast på vilken bransch du väljer att starta. Det är till exempel olika bygglov beroende på om du vill köpa en fastighet eller driva en skönhetssalong. Ska du ha levande djur i din verksamhet måste du exempelvis anmäla detta till både kommun, länsstyrelsen och/eller Jordbruksverket. Ta reda på vad för tillstånd och anmälningar som behövs för din bransch.

Företagslots

Vi hjälper gärna till att förmedla kontakter inom den kommunala organisationen, med andra företagare, med fastighetsägare och med en rad andra viktiga samarbetspartners. Välkommen att kontakta vår företagslots och oss på näringslivsenheten!

Driva företag i Eksjö kommun

Stort grattis till ditt nystartade företag och välkommen till näringslivet i Eksjö kommun! Nedan har vi samlat ett urplock av saker som kan vara värdefulla för dig som ny företagare i kommunen. Du hittar bland annat mötesplatser för företagare, pågående projekt olika nätverk, samt information som gäller för din specifika bransch.

Kontakta affärsutvecklaren

Marthina Knutsson

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

Sidan senast uppdaterad:

Starta företag

Du funderar på att starta företag eller etablera företag i Eksjö kommun! Det finns många fördelar med att starta eget och vara egenföretagare. Inte minst att du kommer bli din egen chef och får jobba med något du valt själv.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Samma tider som ovan.

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.