På denna sida finns information om borgerlig vigsel, kommunarkiv, digital myndighetspost, begravningsombud och notarius publicus.
Borgerlig vigsel
En borgerlig vigsel är kostnadsfri. Det är vanligt att vigseln sker i Eksjö stadshus, kommunfullmäktigesalen, Österlånggatan 14 i Eksjö, men kan även ske på annan plats.
Intyg
Före ceremonin måste parterna ha ett vigselintyg och ett intyg om hindersprövning. Ansökan om hindersprövning görs hos Skatteverket. Skatteverket utfärdar vigselintyg och intyg om hindersprövning, när prövningen är klar. Utländska medborgare behöver också intyg från hemlandet som styrker att man inte är gift.
Om hindersprövning – Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Vittnen
Två vittnen, minst 15 år gamla, ska vara med under akten. Har man inga egna vittnen kan personal från kommunen vara vittne (gäller endast vardagar samt om vigseln hålls i Eksjö stadshus).
Vigselförrättare
Vigselförrättare i Eksjö kommun är Diana Laitinen Carlsson, Elisabeth Hagelberg, Karin Elardt, Sebastian Hörlin och Tomas Erazim.
Bokning
Förfrågan om bokning av borgerlig vigsel skickas in via e-tjänsten nedan, minst två veckor före önskat vigseldatum.Frågor
Eventuella frågor om borgerlig vigsel besvaras av Eksjö kommuns vigselsamordnare som nås via kommunens kontaktcenter.
Kommunarkiv
I Eksjö kommuns arkiv förvaras alla handlingar som ska sparas och bevaras för evigt. Samhällsinformation sparas för framtiden och är en del av vår gemensamma historia.
I kommunarkivet kan du ta del av originalhandlingar som till exempel protokoll. Här finns även kopior på betyg och betygskataloger, samt skolhälsovårdsjournaler.
Huvudregeln är att de allmänna arkiven är offentliga. Vissa handlingar omfattas av sekretess.
Enligt arkivlagen ska kommunerna bevara arkiv. Det finns tre skäl till detta:
E-tjänst för beställning av betygskopia
Beställning av betygskopia görs i första hand via e-tjänsten:
Kontaktperson
Behöver du ha tillgång till en akt eller handling, kontakta arkivansvarig via Eksjö kommuns kontaktcenter.
Riktlinjer för digital slutarkivering
Syftet med riktlinjerna är att skapa rutiner och förutsättningar för att kunna bevara digital information.
Begravningsombud
Begravningsombudet företräder den som inte är medlem i Svenska kyrkan, och är en förstärkning av länsstyrelsens tillsynsfunktion enligt begravningslagen.
Exempel på uppgifter som ombudet har är att vara med i planering av nya begravningsplatsers utformning och bevaka av begravningsavgiftens storlek. Begravningsombudet kan också framföra önskemål från den som inte tillhör Svenska kyrkan när det gäller begravningsverksamheten.
Begravningsombud för samtliga församlingar i Eksjö kommun är:
Uno Kenstam
Telefon: 0380-51 72 55
E-post: uno.kenstam@nassjo.se
Notarius publicus – jurist med vissa offentliga uppdrag
Notarius publicus
Notarius publicus är en jurist som har vissa offentliga uppdrag. Notarius publicus utses av länsstyrelsen och är en gammal tradition i vårt rättsväsende. Titeln är latin och betyder ungefär ”offentlig sekreterare”.
Uppdrag
Uppdraget innebär bland annat att hjälpa allmänheten med olika tjänster som att
Eksjö kommuns notarius publicus
För mer information om tjänster och kostnader kontakta:
Mikael Svegfors
Svegfors Advokatbyrå AB
Besöksadress: Storgatan 38, 578 31 Aneby
Tidbokning via telefon eller e-post:
Telefon: 0380-451 75, 072-226 32 22
E-post: advokat@svegfors.se
Webbplats: http://svegfors.se/notariuspublicus Länk till annan webbplats.
Digital post
Ta emot din myndighetspost digitalt
När du skaffar en digital brevlåda kan du enkelt ta emot, läsa och samla din post från myndigheter, kommuner och regioner som skickar post digitalt. Du kan läsa din post när som helst och var än du är. Oavsett vilken digital brevlåda du väljer får du din myndighetspost dit. I några av brevlådorna får du även post från företag. Din digitala brevlåda är ett säkert alternativ då du loggar in med e-legitimation.
Ditt ansvar att ta del av din digitala post
Du har alltid ett eget ansvar att öppna och ta del av den post som kommer till dig, oavsett om den är digital eller skickas på papper. Du ansvarar även för att ha de internet‑ och mobiltjänster som krävs för att kunna använda tjänsten digital post om du valt att skaffa en digital brevlåda.
Skaffa en digital brevlåda
För att få din myndighetspost digitalt behöver du välja och skaffa en digital brevlåda. För att skaffa digital brevlåda behöver du ha e-legitimation. På Myndigheten för digital förvaltnings webbplats finns mer information om digital post och om hur du skaffar en digital brevlåda Länk till annan webbplats..
Har du ingen e-legitimation/BankID? Läs mer om hur du skaffar en e-legitimation/BankID Länk till annan webbplats.
Eksjö kommun skickar post digital
Ett flertal verksamheter vid Eksjö kommun skickar idag sin post digitalt. De mottagare som inte har en digital brevlåda får sin post på papper. Så småningom kommer mer och mer post att skickas digitalt.
Kontakt
Kontaktcenter
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
kommun@eksjo.se
Kontaktuppgifter till begravningsombud och notarius publicus finns under respektive avsnitt här på sidan.
Sidan senast uppdaterad:
Övrig kommunal service, Eksjö kommun
På denna sida finns information om borgerlig vigsel, kommunarkiv, digital myndighetspost, begravningsombud och notarius publicus.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381-360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Samma tider som ovan.
Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.