Hållbarhet förutsätter ett fungerande kretslopp där de resurser som tas ut inte är större än de resurser som nyskapas.
Kommunen arbetar med energieffektivisering för att minska klimatpåverkan. Du kan få kostnadsfri och opartisk rådgivning av en kommunal energi- och klimatrådgivare.
All energianvändning påverkar vårt klimat negativt. Energi- och klimatfrågorna är med sin påverkan på miljö och hälsa en av de största utmaningarna som vi står inför idag. Energi- och klimatfrågan är ett stort och brett område som kan handla om allt från tillgången på energi, val av energikälla, energieffektivisering samt hur användningen påverkar miljön och klimatet.
Hur samtliga invånare arbetar med energi- och klimatfrågor har därför stor betydelse för en hållbar samhällsutveckling. Förutom att minska utsläppen av växthusgaser och minska energianvändningen behöver alla anpassa sig till möjligheterna och riskerna som ett förändrat klimat innebär.
Enligt ”Lagen om kommunal energiplanering” ska alla kommuner ha en aktuell plan för tillförsel, distribution och användning av energi. Där framgår också att kommunen i sin planering ska främja hushållningen med energi och arbeta för en säker och tillräcklig energitillförsel.
Energiplan och klimatstrategi är antagen av kommunfullmäktige 2008.
Bilagor:
Klimatmål i Eksjö kommun
Eksjös kommun har i sitt energi- och klimatarbete tagit fram en energi- och klimatvision med tillhörande klimatmål:
I Eksjö kommun ska energiförsörjningen vara säker och långsiktigt hållbar samt vara uppbyggd på förnyelsebara energikällor. Ökad kunskap och medvetenhet ska leda till en effektiv och hållbar energianvändning.
Fossila bränslen ska fasas ut och utsläppen av koldioxid begränsas så långt det är möjligt.
Energiplan och klimatstrategi för kommunen
Enligt ”Lagen om kommunal energiplanering” ska alla kommuner ha en aktuell plan för tillförsel, distribution och användning av energi. Där framgår också att kommunen i sin planering ska främja hushållningen med energi och arbeta för en säker och tillräcklig energitillförsel.
Energiplan och klimatstrategi är antagen av kommunfullmäktige 2008.
Bilagor:
Klimat- och energistrategi för Jönköpings län
Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. I ett brett samarbete har en gemensam klimat- och energistrategi för Jönköpings län arbetats fram. I strategin finns vision och mål för att länet ska kunna få en hållbar utveckling och bidra till Sveriges klimatmål och Parisavtalet.
Visionen och målen går i linje med nationella och internationella mål. Strategin har tagits fram i samverkan med aktörer från offentlig sektor, privata näringslivet och organisationer i länet under ledning av Klimatrådet och Länsstyrelsen i Jönköpings län. Visionen är att tillsammans skapa ett klimatsmart plusenergilän senast 2045. Det innebär att vi arbetar aktivt med att minska våra utsläpp av växthusgaser och att anpassa samhället till de klimatförändringar som sker.
För att nå visionen har tre övergripande mål satts:
Strategins inriktningar och mål för länet till 2030 och 2045 kommer att följas upp med hjälp av indikatorer inom respektive område.
Strategin föreslår inte åtgärder, utan särskilda åtgärdsprogram kommer att tas fram i bred samverkan med länets aktörer.
Mer information om klimat- och energistrategin finns på länsstyrelsens webbplats
Energi- och klimatrådgivning
Från och med 2018 har Eksjö, Aneby och Tranås ett samarbete inom energi- och klimatrådgivningen. Det är Boo Nordin och Anna Samson som delar på tjänsten som energi- och klimatrådgivare för alla tre kommunerna.
Du kan ta kontakt med energi- och klimatrådgivarna om du har frågor om till exempel fastighetsenergi, hållbara transporter och solenergi.
Solenergi
Är du intresserad av solenergi? Funderar du på att sätta upp solceller på din fastighet/villa? Energi- och klimatrådgivningen kan ge information och stöd i att komma vidare med dina planer.
Energi- och klimatrådgivare
Anna Samson, telefon: 0140-681 91, e-post: anna.samson@tranas.se
Boo Nordin, telefon: 072-141 08 83, e-post: boo.nordin@tranas.se
Enkla energispartips i hemmet
Här har vi samlat några enkla och snabba energispartips, välj det som passar dig.
Solmatchen – en utmaning i solel
Solmatchen är en match som aldrig tidigare genomförts. Den handlar inte om taktik eller defensivt spel - utan i Solmatchen är det full offensiv från början.
Klimatrådet utmanar Jönköpings läns företag och invånare i att under ett års tid installera så mycket solel som möjligt.
Frågan är vem som kommer att installera mest solceller?
Klimatrådet är en samverkansorganisation, med 55 olika organisationer som medlemmar, som arbetar för ett klimatsmart och hållbart Jönköpings län. Organisationerna installerar solcellerna på sina egna fastigheter men under en gemensam flagg - Klimatrådet.
Solmatchen är en aktivitet i Jönköpings läns Solkraftprojekt, delfinansierat av Energimyndigheten.
Kontakt
Samhällsbyggnadssektorn
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
samhallsbyggnad@eksjo.se
Fax:
0381-166 00
Kontaktuppgifter till energi- och klimatrådgivare finns i avsnittet om Energi- och klimatrådgivning på denna sida.
Sidan senast uppdaterad: 26 november 2020
Energi och klimat i Eksjö kommun
Hållbarhet förutsätter ett fungerande kretslopp där de resurser som tas ut inte är större än de resurser som nyskapas.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.
Translate page
Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381–360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Fax:0381–166 00
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Dag före röd dag, dag före afton och vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.