LYSSNA

Information, nyheter och nyhetsbrev för företagare

Här finns information och nyheter för dig som företagare om aktuella händelser och om ev. ändringar i lag och lokala föreskrifter. Du kan också anmäla dig till nyhetsbrevet för att få nyheterna till din mejl.

Nyhetsbrev

Eksjö kommun har tillsammans med Eksjö.nu ett nyhetsbrev för dig som företagare. Där informeras du om aktuella händelser, nyheter, ändringar i lag och lokala föreskrifter, samt annan relevant information för dig som företagare.

Anmäl dig till nyhetsbrevet

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Anar du att ditt nyhetsbrev hamnar i din skräppost eller inte kommer fram, vänligen meddela näringslivsenheten.

Information och nyheter från näringslivsenheten

Aktuellt:

Enkätsvar Svenskt Näringsliv

Pressuttanlande maj 2023 Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv, om Eksjö kommuns resultat.

”Efter några år med sjunkande och stillastående betyg från företagen ser vi i år att betygen stiger för flera av delfrågorna, 10 av 15 för att vara exakt. Efter att kommunen under de senaste åren arbetat hårt för att förbättra företagsklimatet i kommunen är det extra kul att se att det nu börjar ge resultat!

Värt att notera är att den enda fråga företagen har gett ett lägre betyg i år jämfört med förra året är frågan om skolans kontakter med näringslivet försämrats (-0,2). En fråga som är mycket viktig för både näringslivet och det offentliga där det är viktigt att våra ungdomar får en större kunskap om de yrken och behov som finns.

Detta resultat gör också att vi kan se att betygen företagen ger Eksjö kommun nu klättar över sverigesnittet i majoriteten av frågorna, man ligger på sverigesnittet i några frågor och under sverigesnittet i endast två av delfrågorna.

Att förbättra företagsklimatet är en långsiktig process och jag hoppas arbetet med dessa frågor kommer att fortsätta och att vi också kommer fortsätta att få se effekterna av detta arbete, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv.”

Industrinatten — goes daytime

I ett led för att stärka kompetensförsörjningen inom industrin genomförs Industrinatten på många håll i Sverige. 2023 är andra året Eksjö kommun genomför arrangemanget. Läs mer om Industrinatten Länk till annan webbplats..

Alla elever i årskurs 8 får ett inspirerande föredrag om den föreläsande personens väg inom industrin. Därefter besöker de gruppvis ett industriföretag i kommunen. Deltagande företag för studiebesök 2023 är Bruzaholms bruk, Eksjöhus, Härenviks, Ingarps trävaror, Leiab, Olsbergs Hydraulics, Smålandsstålgjuteri, Wallnäs Timber och Veldi. Arbetet med kompetensförsörjningen börjar tidigare än du tror.

Är ditt företag intresserad att delta med ditt industriföretag nästa år? Kontakta:
Sara Ejeby, näringslivsutvecklare: sara.ejeby@eksjo.se 0381-368 25

Nätverket – Kvinnor Leder

Syfte och mål
Ett affärsdrivet nätverk för inspiration och kunskap där företagare och ledare får växa i samverkan. Målgruppen är kvinnliga vd och/eller ägare som driver företag med tillväxtfokus. Gemensamt är viljan att utvecklas både som ledare och som företag. Deltagarna gör en nulägesanalys tillsammans med Almi och resultatet ligger till grund för nätverksträffarnas innehåll.

Det lokala nätverket träffas fyra tillfällen per år.
2023: 14/4, 30/5, 19/10 och 8/12
Nätverkets innehåll utgår från deltagarnas behov i form av inspirerande föredrag och utvecklande diskussioner.

Regionala träffar, som drivs av Almi, träffas vid två tillfällen per år.
2023: 24/2 och 27/9.

Ledarskap, att nå ut till kunder, attraktiv arbetsgivare, styrelse- och strategiarbete är exempel på fokusområden. Länk till Almis information.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

För anmälan och frågor, kontakta:
Sara Ejeby, näringslivsutvecklare: sara.ejeby@eksjo.se 0381-368 25
Marthina Knutsson, affärsutvecklare: marthina.knutsson@eksjo.se 0381-362 71

Astrid Lindgrens hembygd öppnar nu upp för ansökningar gällande Leader-checkar.

I potten ligger 800 000 kronor som ska fördelas till runt 20 olika projekt. Leader-checkar beviljas inom dessa två områden:

Entreprenörskap leadercheckar riktade till små och medelstora företag på landsbygden för lokal produkt- och tjänsteutveckling.

Attraktiv landsbygd leadercheckar riktade till föreningar och organisationer som, via olika initiativ, främjar landsbygdsutveckling i Astrid Lindgrens Hembygd.

Ansökningstiden pågår fram till och med

Vindkraftverk – Affärsmöjligheter för företag i kommunen

Vattenfalls styrelse har tagit ett positivt investeringsbeslut för vindkraftsprojekt Bruzaholm under april månad 2023.

En byggnation av 21 vindkraftverk nordväst om Bruzaholm. Detta kommer att generera stora affärsmöjligheter för både små och stora företag i Eksjö kommun.

Inbjudan till näringslivet: Matchmakingmöte
Torsdag 25 maj klockan 16.00 eller klockan 17.30 Folkets hus, Bruzaholm

Under sommaren 2023 kommer Vattenfall påbörja byggnationen av vindkraftsprojekt Bruzaholm, nordväst om Bruzaholm i Eksjö kommun. Totalt kommer 21 vindkraftsverk om 240 meter i totalhöjd att uppföras inklusive tillhörande anläggningar. Under sommaren 2023 utförs skogsavverkningen och därefter påbörjas arbetet med vägarna. Under 2024 fortsätter arbetet med fundament, uppställningsplatser och kabeldragning. Vindkraftverken planeras att levereras i början av 2025 och tas i drift under hösten 2025.

För att stärka de lokala affärsmöjligheterna vill Vattenfall bjuda in det lokala och regionala näringslivet till ett matchmakingmöte med markentreprenören Kanonaden. Mötet inleds med att Vattenfall och Kanonaden håller en kort presentation om blanda annat projektet, byggnationen och tidplanen. Därefter hålls bokade matchmakingmöten om 15 minuter mellan Kanonaden och lokala företag. Du kan välja att boka dig till träffen klockan 16.00 eller 17.30 den 25 maj.

Jobbar du till exempel med markarbeten, maskiner eller transporter av något slag? Eller kan du leverera mat till de som arbetar på plats? Kanske har du ett boende att hyra ut, kan städa lokaler eller leasa ut fordon? Byggnationen av vindkraftsprojektet involverar många tjänster och arbetare under lång tid så ta chansen och erbjud dina tjänster!

Boka ditt matchmakingmöte med Kanonaden och/eller anmäl dig till mötet genom att mejla anna.cederberg@tyrens.se eller ring 070-336 83 22 senast den 18 maj. Observera! Begränsat antal matchmakingmöten – först till kvarn!

Kom ihåg att registrera dina varor och tjänster eller uthyrning av boende i projektets leverantörsdatabas för att underlätta för involverade i byggprojektet. Leverantörsdatabasen är en digital interaktiv affärsplattform som kommer att användas som verktyg i vindkraftsprojektet Bruzaholm för enklare lokala
upphandlingar. Databasen hittar du här: vindkraft.umigo.se Länk till annan webbplats.

Har du frågor?
Kontakta Anna Cederberg, Kommunikatör, Vattenfall, telefon: 070-336 83 22.

Behöver du hjälp med registrering i leverantörsdatabasen?
Kontakta Sara Ejeby, Näringslivsutvecklare, Eksjö kommun, telefon: 0381-368 25.

Program torsdag 25 maj
16.00–16.30 presentation 16.30–17.30 matchmaking
17.30–18.00 presentation 18.00–19.00 matchmaking

Vi bjuder på kaffe/te och fralla!
Välkommen!

Lägg in ditt företag i leverantörsdatabasen

Vattenfall bedömer att vindkraftparkens byggande kan engagera cirka 150 företag i ett hundratal olika branscher och de ser gärna att lokala företagare engageras i såväl bygg- som driftsfas. För företagen i Eksjö kommun kan detta erbjuda affärsmöjligheter då det blir stort behov av olika typer av produkter och tjänster för gräv, transport, materiel, kost och logi med mera. De som arbetar kommer även behöva saker att göra på fritiden.

Upphandling av tjänster och produkter för uppemot 200 årsanställningar, görs löpande. Det betyder att du som företagare behöver lägga in dina erbjudanden snarast! Upphandling av tjänster och produkter för uppemot 200 årsanställningar, görs löpande.

Länk till leverantörsdatabas - affärsportal (vindkraftcentrum) Länk till annan webbplats.

Det är viktigt att du fullföljer alla tre steg som beskrivs på hjälpsidan för att bli synlig i detta projekt och att du beskriver dina produkter och tjänster som erbjudanden! Här hittar du guider, FAQ:s och support för Vindkraftcentrums affärsportal. Länk till annan webbplats.

Kommunens näringslivsenhet kan hjälpa dig. Kontakta Sara Ejeby 0381-368 25 eller via mail sara.ejeby@eksjo.se.

alternative power produced by the wind and air

Vill du veta mer om kommande aktiviteter, se ävennäringslivsenhetens kalendarium

Detta har hänt:

UF-mässan 2023 – vinst i Årets tjänst TW Media UF

Den 2 mars anordnades den årliga UF-mässan på Elmia i Jönköping. Från Eksjö deltog 26 elever från Eksjö Gymnasium som ställde ut på mässan.

Eksjökillen Titus Westmark vann i kategorin Årets Tjänst med sitt företag TW Media UF. Vinsten är att representera Jönköpings län i kategorin Årets tjänst på Ung företagsamhet-SM i Stockholm i maj. TW Media UF erbjuder video/media produktion åt företag och privatpersoner. Titus har tänkt att han vill fortsätta att jobba med film på något sätt efter gymnasiet. Han går andra året på Eksjö gymnasium och i sommar är han redan anlitad till flera bokade bröllop. Läs mer och se exempel på filmer på företagets webbplats. Länk till annan webbplats.

Titus kommenterar: Det kändes riktigt kul. Det var inspirerande och motiverande.

Motivering: "Företaget som vinner Årets Tjänst visar med känsla för hantverket, hög kvalitet och ett genomtänkt koncept att företaget står redo för en större marknad efter UF, där tjänsten ligger rätt i tiden. Stort grattis till TW Media UF."

Titus Westmark vinnare av pris 2023

Övriga nomineringar från Eksjö gymnasium

Inom kategorin Årets Socialt Hållbara UF-företag nominerades Everglow UF som säljer kassar med reflextryck och bidrar till säkerhet i trafiken.

Inom kategorin Bästa Säljare nominerades Billy Gustafsson från Spotless UF som säljer produkter som vårdar och gör så vi behåller våra kläder och skor längre

Topp 6 i Bästa UF

NoWaste UF, med sin bok Försvinn Svinn!, blev topp 6 i Bästa UF som är en enorm prestation där man både skriver en rapport samt genomför presentationer för jury.

Elever i företag genom ung företagsamhet

Bild på alla elever som driver UF-företag på Eksjö gymnasium läsåret 2022-2023.

Det lärare Pernilla Andersson tar med sig från mässan är alla ungdomars engagemang och driv, före och under mässan.

– Det är fantastiskt kul att nöta golvet på mässan och se alla kreativa ungdomarna (hela 270 företag fanns på mässan) – men som UF-lärare är jag så himla stolt över våra ungdomar och det sättet som de representerar vår skola, kommenterar Pernilla Andersson.

Näringslivschef Camilla Egerlid deltog under UF-mässan. Hon poängterar att det finns många kreativa ungdomar som valt att prova att driva företag på Eksjö gymnasium och att det är här de börjar sin entreprenörsbana!

Under året är det sammanlagt 32 elever som driver UF-företag i Ekonomiprogrammet åk 3 eller inom individuella valet, som man kan välja oavsett vilket program man läser. Därutöver är det i år även 40 elever från Ekonomiprogrammet åk 2 och individuella programmet som driver UF-företag som ett mindre projekt inom programmen.

Läs mer om Ung Företagsamhet Länk till annan webbplats. (UF).

Jobb och framtid — mässan mitt i Småland 2023

Nu kan du boka monterplats för ditt företag/organisation till Jobb & framtid – mässan mitt i Småland 2023!
Möt dagens och morgondagens jobbsökande och framtida studenter. Här finns plats för intressanta möten och inspirerande föreläsningar.

Mässan är en gemensam satsning mellan kommuner och näringsliv i Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda. Tillsammans stärker vi höglandets attraktionskraft och bidrar till att klara de rekryteringsbehov och utmaningar som finns nu och framåt.

Hållbarhetskonferens, 28 november 2022

Näringslivsenheten bjöd in till CSR Smålands konferens med temat cirkularitet. Föreläsningarna genomfördes digitalt från Elmia. Omkring 15 deltog i Eksjös hubb, med representanter från några av kommunens största bolag såväl som några mindre företag. Kommunens hållbarhetsstrateg, Sara Bergqvist, deltog och ledde deltagarna i Eksjö i efterföljande samtal och diskussioner.

Bild på personer som följer en föreläsning via tv.
Skärmbild från en föreläsning om cirkularitet.

Information från Cityindex, 9 november 2022

Eksjö stadskärna återhämtar sig efter pandemin

Näringslivsenheten bjöd på frukost på Stadshotellet den 9 november där ett är stort antal fastighetsägare såväl som handlare deltog när Cityindex presente­rades. Politiker och kommunala tjänstemän var också representerade.

Under 2021 ökade Eksjös stadskärna sin totala omsättning med 4 procent. Bäst gick det för Eksjös kommersiella service 22,6 procent. Det visar årets rapport Cityindex, ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research. Kommersiell service består av flera olika typer av aktörer, exempelvis frisörer, skönhetssalonger, gym, skräddare.

Nästan samtliga branscher i Eksjö stadskärna återhämtade sig efter pandemiåret 2021 och ökade sin omsättning, förutom kläd- och skohandel som backar. Eksjös hotell och restaurangnäring ökade sin totala omsättning med 11,9 procent. Både kommersiell service och hotell och restaurang ökar mycket mer än snittet i småstäder och visar att Eksjö har rätt mix för att vara attraktiv.

– Det är spännande att se är att Eksjös omsättningsutvecklingar visar att vi kommer tillbaka till stadskärnan efter pandemiåren och att stadskärnan och att Eksjö har ett utbud som lockar besökare både turister och kommuninvånare. Den totala handelsbalansen i Eksjö kommun har ju under många år legat stabilt över tid, det bekräftar ju bilden av rätt utbud för Eksjö, säger Elin Rickardsson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna.

Lärdomar från Cityindex som jämför 107 stadskärnor ser att det unika och identitetsskapande kommer ta en allt större plats. Därför blir kunskap om stadens besökare, invånare och arbetande alltmer relevant. Vad vi vill, värdesätter och konsumerar kommer att ange riktningen för framtidens stadskärnor. Städer är i ständig förändring, det är en förutsättning för dess överlevnad. Men idag sker förändringarna allt fortare och förmågan till omställning, flexibilitet, lyhördhet och innovation blir avgörande. Cityindex visar hur viktig branschbredden är för en orts utveckling i stadskärnan.

Information från energifrukosten, 4 november 2022

Näringslivsenheten bjöd på energifrukost den 4 november där vi tillsammans med Region Energikontor Norra Småland och Eksjö Energi fick en tydlig bild av det rådande läget vad gäller elkostnader, tillsammans med konkreta förslag på hur du som mindre företag kan minska dem.

Det var mycket intressanta föredrag som efteråt landade i dialoger med närvarande företag och deras representanter. Ett förslag som vi i Näringslivsenheten tar med oss är att man gärna ser en grupp av företag i blandade branscher som kan mötas löpande i dessa frågor.

Ingela Gustavsson från Energikontoret Norra Småland menar att dessa frågor är de mest viktiga för den enskilde näringsidkaren just nu. ”Vi är mycket ute på plats hos företagen och ger råd om hur de kan minska sin energiförbrukning. Ibland är det enkla saker som går att förändra och ibland inte. Men det finns alltid något man kan göra”.

Bildspel Energikontoret Norra Småland  Pdf, 1 MB.
Bildspel Eksjö energi Pdf, 1 MB.

Kontakt

Näringslivsenheten

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

Sidan senast uppdaterad:

Information, nyheter och nyhetsbrev för företagare i Eksjö kommun

Här finns nyheter för dig som företagare om aktuella händelser i kommunen och om ändringar i lag och lokala föreskrifter. Du kan också anmäla dig till nyhetsbrevet för att få nyheterna till din mejl.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Samma tider som ovan.

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.