Det är kommunen som ansvarar för att sätta adresser i tätorterna och på landsbygden. Namn på gator, vägar och kvartersnamn är något vi använder i vardagen men kanske inte funderar så mycket över var de kommer ifrån.
Adresser
Vid adressering i tätorterna används gatunamn med nummer. När ett nytt område bebyggs får de nya husen sitt adressnummer längs gatan.
Adresskartor för tätorterna (se respektive tätort).
På landsbygden används trakt- eller bynamn, eventuellt gårdsnamn och nummer. Genom att adressen bygger på ortsnamn, gatunamn och gårdsnamn, har de även ett stort kulturhistoriskt värde.
Information om nya gatunamn och adresser skickas till fastighetsägaren, larmcentralen, räddningstjänsten, polisen och posten med flera.
Det är viktigt att en adress är unik inom kommunen så att det inte finns någon tvekan om var adressen ligger.
Lägenhetsnummer
Om det finns fler än en bostad i samma entré ges alla bostäder ett unikt nummer. Det kallas för lägenhetsnummer. Just det numret anger var i byggnaden som lägenheten finns och ligger till grund för statistik och folkbokföring.
Det är fastighetsägaren som sätter lägenhetsnummer och fastighetsägaren är skyldig att lämna in detta till kommunen. Lägenhetsnumren måste följa en bestämd standard.
Uppdatering av lägenhetsregister
Uppdatering av kommunens lägenhetsregister görs via blankett. Det finns en blankett för flerbostadshus/specialbostäder och en för småhus/fritidshus.
Namn på gator, vägar och kvarter
Gatunamn är något vi använder i vardagen men kanske inte funderar så mycket över var de kommer ifrån. Namnen kan till exempel hämtas från fornminnen, hur platsen ser ut, gamla gårdar och ibland också från personer.
Namn på kommunens gator och vägar beslutas av kommunstyrelsen efter förslag från samhällsbyggnadsnämnden. Namnen beslutas oftast i samband med att ett område ska bebyggas.
Kvartersnamnen beslutas av samhällsbyggnadsnämnden.
Kontakt
Mät- och exploateringsenheten
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
samhallsbyggnad@eksjo.se
Fax:
0381-166 00
Sidan senast uppdaterad:
Adresser och namnsättning i Eksjö kommun
Det är kommunen som ansvarar för att sätta adresser i tätorterna och på landsbygden. Namn på gator, vägar och kvartersnamn är något vi använder i vardagen men kanske inte funderar så mycket över var de kommer ifrån.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381-360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Samma tider som ovan.
Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.