Bild: Två äldre människor som äter mat. Foto från Mostphotos.
LYSSNA

Maten i äldreomsorgen

Måltiden är en del av omsorgen för dig som är äldre. Måltider serveras på kommunens särskilda boenden och Eksjöbostäders trygghetsboenden. Om du inte själv kan laga din mat kan du ansöka om att få färdiglagad mat hemkörd till din bostad.

Maten inom äldreomsorgen i Eksjö kommun lagas i något av kommunens fyra tillagningskök. Tillagningskök finns på de särskilda boendena Marieberg i Eksjö och Solgården i Ingatorp, samt på trygghetsboendena Snickaren i Eksjö och Bobinen i Mariannelund. Där lagas maten från grunden så långt det är möjligt och med så lite tillsatser som möjligt. Kommunens måltidsverksamhet försöker anpassa matsedeln efter säsong och följer de svenska mattraditionerna. Varje dag produceras cirka 485 luncher och 220 middagar inom äldreomsorgen.

Äldreomsorgens matsedel

Här hittar du aktuell matsedel för äldreomsorgen:

Matsedel via appen ”Omsorgen”

I appen ”Omsorgen” kan du också hitta aktuell matsedel för äldreomsorgen. I appen finns det möjlighet att på ett enkelt sätt se den mat som serveras denna vecka, en vecka bakåt, samt tre veckor framåt. För aktuell vecka finns en tydlig veckoöversikt. Appen finns för alla vanliga smartphones och laddas enkelt hem via telefonens app-butik.

Matlådor

Om du själv inte kan laga din mat i ditt hem, eller ta dig till någon av kommunens lunchrestauranger, finns möjlighet att få matlådor levererade hem till dig. Matlådorna innehåller dagens lunch, sallad och dessert och levereras antingen med hemtjänsten eller med taxi.

Distribution av mat måste gälla bestämda regelbundna dagar, till exempel måndag, onsdag och fredag varje vecka, om du inte vill ha mat varje dag.

För att få matlåda krävs ett biståndsbeslut. Du ansöker hos en biståndshandläggare som bedömer ditt behov. Biståndsbeslut krävs även för stöd i samband med måltiden.

Avgiften för matlådor debiteras efter hur många dagar man äter.

Lunchrestauranger

Kommunens lunchrestauranger erbjuder dagens lunch varje dag i veckan till dig som är pensionär. Restaurangerna ligger i anslutning till trygghetsboendena Bobinen, Snickaren och Tuvan. Även restaurangen på det särskilda boendet Solgården har öppet för lunchservering.

Öppettider

Snickaren: klockan 12.30–13.45, varje dag.
Tuvan: klockan 12.30–13.30, varje dag.
Bobinen: klockan 12.45–13.45, varje dag.
Solgården: klockan 12.30–13.30, måndag–fredag. Anmälan till dagens lunch ska ske innan klockan 10.00.

Kostnad

På vardagar kostar en lunch 68 kronor. Ett kuponghäfte för 10 luncher på vardagar kostar 640 kronor.

På helger och röda dagar kostar en lunch 88 kronor. Ett kuponghäfte för 10 luncher på helger och röda dagar kostar 840 kronor.

I priset ingår lunch, dryck, bröd, sallad, kaffe och dessert.

Priserna gäller till och med sommaren 2020.

Specialkost

Eksjö kommun erbjuder specialkost till dem som av någon anledning inte kan äta den ordinarie måltiden. Det kan vara konsistensanpassad kost, allergianpassad kost eller kost anpassad av religiösa skäl. Specialkost som beror på medicinska skäl ska alltid ordineras av utbildad personal med specialistkompetens på området. Du som behöver specialkost eller konsistens­anpassad mat får detta behov tillgodosett i samband med ditt biståndsbeslut.

Kontakt

Måltidschef Mariette Ek

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-422 86

E-post:

mariette.ek@eksjo.se

Särskilt boende:

  • Marieberg, Eksjö, telefon köket: 0381-367 25
  • Solgården, Ingatorp, telefon köket: 0381-369 84

Trygghetsboende:

  • Snickaren, Eksjö, telefon köket: 0381-367 07
  • Tuvehagen, Eksjö, telefon köket: 0381-365 43
  • Bobinen, Mariannelund, telefon köket: 0496-369 77
HJÄLPTE DEN HÄR SIDAN DIG? JA NEJ

Sidan senast uppdaterad: 27 juli 2020

Maten i äldreomsorgen i Eksjö kommun

Måltiden är en del av omsorgen för dig som är äldre. Måltider serveras på kommunens särskilda boenden och Eksjöbostäders trygghetsboenden. Om du inte själv kan laga din mat kan du ansöka om att få färdiglagad mat hemkörd till din bostad.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Translate page

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381–360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax:0381–166 00

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Dag före röd dag och vid så kallade klämdagar stänger kontaktcenter klockan 12.00.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.