Kommunen stödjer föreningslivet genom att ge bidrag till olika typer av föreningsverksamhet.
Ideella föreningar som är öppna för alla och verksamma i Eksjö kommun kan få kommunala bidrag. De övergripande riktlinjerna om bidragsregler för ideella organisationer i Eksjö kommun beskriver vad som krävs för att få olika typer av bidrag.
Bidragsregler för ideella kultur- och fritidsorganisationer i Eksjö kommun
Aktivitetsbidrag
Det kommunala aktivitetsbidraget ska fungera som ett stöd till föreningars barn- och ungdomsverksamhet mellan åldrarna 7–20 år. Ansökan ska göras årligen senast den 25 februari för hösten och den 25 augusti för våren.
Närvarokort för redovisning av aktiviteter
Närvarokort för redovisning av aktiviteter finns på Svensk Idrotts webbplats. Närvarokort finns även att hämta hos kommunens kontaktcenter, Södra Kyrkogatan 4, Eksjö.
Arrangemangsbidrag
Bidraget är till för att stimulera föreningars utbud av offentliga arrangemang. Bidraget behovsprövas. Ansökan ska göras senast sex veckor före arrangemanget.
Bidrag till studieförbund
Studieförbund kan ansöka om kommunalt bidrag. Bidraget beräknas utifrån studieförbundets redovisning av antal deltagartimmar i studiecirklar, övrig folkbildningsverksamhet, och antal kulturarrangemang för föregående års verksamhet. Ansökan ska göras senast den 1 april respektive år.
Investeringsbidrag
Investeringsbidraget är ett bidrag till föreningar som till exempel behöver renovera eller bygga om i egna lokaler och anläggningar. Ritningar, offerter, kostnads- och finansieringsplan samt driftkalkyl måste bifogas ansökan. Ansökan ska göras före inköp eller igångsättning av projektet. Ansökan ska göras senast den 1 november respektive år.
Kulturpeng för unga
Om du är mellan 12–20 år och vill anordna ett kulturevenemang i Eksjö kommun kan du söka ett ekonomiskt stöd för att genomföra ditt projekt. Bara fantasin sätter gränserna - kultur är allt det som vi människor gör tillsammans! Ansökan ska göras senast sex veckor före arrangemanget.
Lokalbidrag
Lokalbidraget är till för att stödja driften av föreningsägda lokaler och anläggningar, eller hyrda lokaler, som nyttjas av föreningens medlemmar i åldrarna 7–20 år. Ansökan ska göras senast den 1 november respektive år.
Samlingslokalbidrag
En förening som äger och/eller ansvarar för driften av en allmän samlingslokal kan ansöka om att få kommunalt bidrag som stöd för detta arbete. Bidraget behovsprövas. Beslut tas årligen om vilka som ska få bidrag. Ansökan ska göras senast den 1 november respektive år.
Stödbidrag
Stödbidraget är ett kommunalt bidrag som kompletterar övriga bidrag. Bidraget ska ses som ett engångsbidrag som kommunen kan bevilja vid till exempel särskilda projekt eller för att stödja en ny förening. Ansökan ska göras före inköp eller igångsättning av projekt. Vid ansökan om bidrag till ny förening ska stadgar och protokoll från konstituerande möte bifogas.
Övriga externa bidrag
Det finns flera andra bidrag att söka som ideell förening. Här nedan tipsar vi om några.
Statligt lokalt aktivitetsstöd
Idrottsföreningar kan söka statligt lokalt aktivitetsstöd, så kallat LOK-stöd. LOK-stöd kan sökas av varje idrottsförening, ansluten till något av de specialidrottsförbund som tillhör Riksidrottsförbundet, och som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7–25 år. LOK-stödet finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott.
Statligt lokalt aktivitetsstöd, LOK-stöd
Arrangörsbidrag från Region Jönköpings län
Region Jönköpings län stöttar ideella arrangörer genom ekonomiskt stöd till arrangemang inom konstområdena dans, musik, teater, hemslöjd, bild och form, film och rörlig bild, bildning, litteratur samt museum och kulturarv. Ideella föreningar inom civilsamhället i Jönköpings län kan söka bidraget.
Arrangörsbidrag från Region Jönköpings län
Stöd från Arvsfonden
Ideella föreningar och andra icke-vinstdrivande organisationer, som vill pröva nya idéer för att utveckla verksamheter för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning, kan söka pengar från Arvsfonden. Arvsfonden har två olika typer av stöd; projektstöd och lokalstöd.
Det goda evenemanget – Astrid Lindgrens hembygd
Projektet ”Det goda evenemanget”, som drivs av föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, hjälper föreningar och företag att skapa framgångsrika evenemang. Syftet med projektet är att stärka evenemangskulturen i Högsby, Oskarshamn, Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Nässjö kommuner.
Internationella utbyten
Bidraget är avsett att ge ett visst ekonomiskt stöd till föreningar och kommunala verksamheter, som skolor, för projekt och utbyten i enlighet med den internationella policyn för Eksjö kommun.
Kontakt
Fritidsavdelningen
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
fritid@eksjo.se
Sidan senast uppdaterad: 1 december 2020
Föreningsbidrag i Eksjö kommun
Kommunen stödjer föreningslivet genom att ge bidrag till olika typer av föreningsverksamhet.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.
Translate page
Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381–360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Fax:0381–166 00
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Dag före röd dag, dag före afton och vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.