Välkommen till Eksjö kommun

Gamla arbetarbostäder i Bruzaholm
LYSSNA

Kulturmiljö- och byggnads­inventering i fem orter i kommunen

En inventering av kulturmiljön och bebyggelsen i de fem orterna Bruzaholm, Hult, Hjältevad, Mariannelund och Ingatorp är gjord. Du som fått ditt hus utpekat som kulturhistoriskt intressant har fått ett brev om det, nyligen eller för en tid sedan. Ta del av rapporten som är ett resultat av inventeringen.

Det är Jönköpings läns museum som har inventerat de fem orterna för att få mer kunskap om byggnader med kulturhistoriska, arkitektoniska, miljömässiga och konstnärliga värden i de fem orterna. Arbetet påbörjades i november 2022 och är nu avslutat.

Ditt hus, allas kulturarv

Att få sitt hus utpekat i en kulturhistorisk inventering är en anledning att känna stolthet, att huset har ett värde utöver det ekonomiska och rent praktiska. Det innebär också att man som ägare har ett ansvar att ta hand om huset och bevara dess värden och kvalitéer åt kommande generationer. Det innebär inte att förändringar är omöjliga att göra. Det viktiga är hur förändringar genomförs.

De byggnaderna och miljöer som är utpekade ska behandlas med varsamhet vid genomförande av åtgärder, som till exempel underhåll och ändringar, så att de kulturhistoriska värdena bevaras.

Som vid all form av ändringar på ditt hus bör du kontakta kommunen för att ta reda på vad som gäller för just de åtgärderna som du vill göra, exempelvis byta fönster, takmaterial eller måla om fasaden. I och med inventeringen så har vi nu stor kunskap om just ditt hus och kan erbjuda bra rådgivning.

Fyra nivåer

Inventeringen har resulterat i en byggnadsklassificering där de inventerade husen bedömts i fyra olika nivåer:

  • byggnadsminne
  • särskilt värdefull bebyggelse
  • högt allmänt bebyggelsevärde
  • allmänt bebyggelsevärde.

I rapporten kan du läsa mer

Inventeringen har resulterat i en rapport som är ett kunskapsunderlag som ska vara till hjälp och vägledning vid bevarande och utveckling av de aktuella tätorterna. De byggnader som bedömts vara värdefulla ur kulturhistorisk synpunkt, har registrerats hos Länsstyrelsen i Jönköpings län.

I rapporten beskrivs framför allt miljöerna, dess historia och förhållningssätt vid hantering av bygglovs- och planläggningsfrågor. Beskrivningar på byggnader eller anläggningar som har spelat en viktig roll för samhället och ortens utveckling ingår också i rapporten, men även vissa hus som är väl bevarade och därmed representativa för sin tids arkitektur.

Rapporten finns på Jönköpings läns museums webbplats:

Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta samhällsbyggnadssektorn.

Nyheten publicerad: 2024-09-12

Kontakt

Samhällsbyggnadssektorn

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

 TILLBAKA

Kulturmiljö- och byggnads­inventering i fem orter i Eksjö kommun

En inventering av kulturmiljön och bebyggelsen i de fem orterna Bruzaholm, Hult, Hjältevad, Mariannelund och Ingatorp är gjord. Du som fått ditt hus utpekat som kulturhistoriskt intressant har fått ett brev om det, nyligen eller för en tid sedan. Ta del av rapporten som är ett resultat av inventeringen.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Samma tider som ovan.

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.