Radon är en radioaktiv gas som kan orsaka lungcancer. Den luktar inte, syns inte och har ingen smak. Det enda sättet att upptäcka gasen är genom att mäta. Att göra en radonmätning är både relativt billigt och enkelt och något som du som är fastighetsägare kan göra själv.
Radon är en osynlig och luktfri ädelgas, som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Då gasen som bildats i sin tur börjar sönderfalla bildas så kallade radondöttrar, som är radioaktiva atomer. Vid sönderfallet sänder de ut strålning som kan skada cellerna i luftvägar och lungor. När radonhaltig luft andas in kan radondöttrarna fastna i våra luftvägar. Detta är anledningen till att radongas betraktas som en olägenhet för människors hälsa.
Marken är den vanligaste radonkällan, men radon kan också komma från byggnadsmaterial och från hushållsvattnet. En viss sorts lättbetong så kallad blåbetong, som användes från 1929 till slutet av 1970-talet, kan ge radonhalter som ligger på en oacceptabelt hög nivå. Medelhalten i svenska bostäder är cirka 100 Bq/m3 (becquerel per kubikmeter).
På vilket sätt är radon skadligt?
Folkhälsomyndigheten har angivit att radongashalter inte bör överstiga 200 Bq/m3 (becquerel per kubikmeter) i inomhusluft. Enligt regeringens miljömål ska radonhalten i skolor och förskolor vara lägre än 200 Bq/m3 senast år 2010 och i alla bostäder 2020.
Näst efter tobaksrökning är radon den vanligaste orsaken till lungcancer. Ju längre tid du tillbringar i radonhus och ju högre halter du utsätter dig för, desto högre är risken. För dem som röker är risken särskilt stor. Man beräknar att cirka 500 personer i Sverige årligen dör i lungcancer orsakad av radon och av dessa är 90 procent rökare. Risken för att få lungcancer av radon är cirka 25 gånger större för en rökare än för en person som aldrig rökt. Man vet också att risken sjunker om man slutar röka.
Kommunen kan ställa krav på radonsanering
Kommunen har tillsynsansvar enligt miljöbalken. I kommunens ansvar ingår att ta reda på om det finns olägenheter för människors hälsa i byggnader, exempelvis bostäder. Det innebär att kommunen kan säga till dig att undersöka radonhalten i ditt hus.
Är radonhalten i inomhusluften högre än 200 Bq/m3 (becquerel per kubikmeter) kan kommunen kräva att du gör en radonsanering. Har du frågor kontaktar du kommunens miljöenhet.
Gör en radonmätning i ditt hem
På Boverkets webbplats får du veta när du bör göra en radonmätning och under vilken tid på året du ska mäta för att få ett säkert resultat. Du får även veta hur du beställer mätdosor och gör en radonmätning.
Mer information om radon
Kontakt
Miljöenheten
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
samhallsbyggnad@eksjo.se
Sidan senast uppdaterad:
Radon - villaägare, Eksjö kommun
Radon är en radioaktiv gas som kan orsaka lungcancer. Den luktar inte, syns inte och har ingen smak. Det enda sättet att upptäcka gasen är genom att mäta. Att göra en radonmätning är både relativt billigt och enkelt och något som du som är fastighetsägare kan göra själv.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381-360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Samma tider som ovan.
Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.